Datorita creșterii presiunii oxigenului, persoana din camera hiperbară va respira de 10 până la 20 de ori mai mult oxigen. Sângele va transporta acest oxigen în intregul organism, inclusiv în zonele cu un necesar mai mare de oxigen (unde există leziuni, infecții).
Zonele din organism afectate de diverse patologii au nevoie de mai mult oxigen pentru supraviețuire și vindecare. Inhalarea unui aer bogat în oxigen la o presiune crecută va determina difuzarea oxigenului în plasmă. Această plasmă bogată în oxigen va difuza la nivelul țesuturilor de până la 4 ori mai rapid.
În primul rând, presiunea crescută va ameliora edemul și disconfortul, asistând procesul de reparare a țesutului. De asemenea, va fi stimulată și formarea vaselor noi de sânge. Acesteas e vor dezvolta și vor asigura în viitor o mai bună circulație sangvină a zonei afectate.
Toate aceste procese creează un mediu otim pentru procesele naturale și fiziologice de reparare a organismului.
Pe măsură ce oamenii avansează cu vârsta, funcțiile organismului își scad nivelurile de performanță, în special în ce privește circulația oxigenului către diferite destinații vitale, precum inima, plămânii, rinichii și alte organe.
Oxigenoterapia face minuni pentru capacitatea vasculară și îmbunătățirea circulației. Nivelurile de oxigen suplimentare vor crea noi vase de sânge, noi celule stem, celule noi în jurul inimii și de asemenea celule noi ale creierului. Organismul va trata oxigenul ca o resursă nouă pe care să o direcționeze către zonele afectate și cu care să stimuleze lucrările de reparații.
O circulație sănătoasă a sângelui permite organismului să întinerească, repară celulele deteriorate ale pielii, permite pielii să se refaca și diminuează conturul ridurilor. Circulația sporită de oxigen în organism poate ajunge în zonele afectate ale pielii pentru a reporni procesele naturale de recuperare.
Oxigenul conduce cele mai multe procese ale organismului, inclusiv sistemul imunitar. Lipsa oxigenului poate conduce la un răspuns imunitar vulnerabil, oboseală crescută și eventual hipoxie, lipsa oxigenului la nivel celular, care este considerată cauza multor boli degenerative.
Aceasta este utilizată în scop de recuperare după leziunile traumatice ale creierului, dar și după accidentele vasculare cerebrale (efecte pozitive asupra cogniției- inclusiv memoria și viteza de procesare a informației-, viteza de mers, mobilitatea membrelor superioare, somn).
Un grup aparte de pacienți care pot beneficia de oxigenoterapia hiperbară sunt cei cu picior diabetic. În cazul lor favorizarea angiogenezei, stimularea formării colagenului, îmbunătățirea activității leucocitelor și scăderea edemului vor favoriza o mai bună vindecare a rănii și scăderea riscului de amputație.
Alte patologii în care se recomandă utilizarea terapiei cu oxigen hiperbar sunt: artrite, paralizie cerebrală, oboseală cronică, sindrom dureros regional complex, fibromialgie, migrene, traumatisme sportive.
Camera hiperbară poate fi utilizată și de către copii, existând posibilitatea de utilizare a acesteia concomitent de către mamă și copil.
Imbunatateste-ti starea generala de sanatate!